Објављено дана Оставите коментар

Domaćinstvo Ivić iz Levča

U srcu Srbije između Kragujevca, Jagodine, Kruševca i Kraljeva je Prevešt. Prevešt pripada opštini Rekovac i broji nešto manje od 100 kuća. Mesto neobičnog imena koje privlači svojom skrivenom lepotom i nudi blagodeti zdravog života i netaknutu prirodu nekada je imalo mnogo više stanovnika ali migracijama u gradove broj stanovnika se smanjio tako da je danas mesto opustelo i ima sudbinu mnogih sela Srbije. Međutim, trend oživljavanja sela i povratak korenima je sve prisutniji u poslednje vreme, tako i porodica Ivić je svom porodičnom imanju dala poseban brend i proslavila ga domaćim proizvodima organskog porekla. Iskoristili su plodove svoga kraja sa svojih plantaža kako bi nam ponudili zdravo, lepo i ukusno. Uložili su veliki trud, znanje i energiju kako bi ostvarili svoje ideje. Naravno, od ideje do realizacije- od proizvodnje do ponude proizvoda i marketinga. nije bilo ni malo lako, pogotovo kad si sam u svemu tome. Ni malo nije lako kad se u moru različite ponude koja se na tržištu plasira da se izboriš za svoj brend. Međutim korak po korak Domaćinstvo Ivić je prepoznatljivo jer se sokovi i džemovi prave bez konzervansa, aditiva i pasterizovani su, a imaju i lekovita dejstva poput sirupa od kupine jer je odličan za krvnu sliku i srce, jača imunitet, čisti organizam od toksina, deluje protiv upala, jača kosti i osteoporozu, ima antikancerogena svojstva i sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa, gvožđe, magnezijum, kalcijum, fosfor i kalijum.

„Domaćinstvo Ivić je nastalo sa idejom da proizvodimo prirodne proizvode i sačuvamo našu tradiciju. Obzirom da u porodici imamo člana alergičnog na konzervanse i aditive, ideja nam je bila da proizvodi budu bez konzervansa, aditiva, od organskog voća sa naših plantaža.Porodica Ivić se bavi uzgojem voća. U srcu Levča, na obroncima Gledićkih planina nalaze se naši voćnjaci. Najbolji deo leta je zrelo voće. Od našeg voća pripremamo ukusne džemove, osvežavajuće sokove i najlepše slatko. Koristimo recepte naših baka i oslanjamo se na tradiciju.Obzirom da ni suprug ni ja nismo imali iskustva vezano za voćarstvo, problemi su bili mnogobrojni. Od upoznavanja zemljišta, voća, obrade, berbe pa do najsitnijihh tajni prerade i pripreme proizvoda.Levač je voćarski i vinogradarski kraj, sa idealnom nadmorskom visinom za uzgoj voća. Netaknuta priroda, čist vazduh i voda je naše glavno bogatstvo. Gosti koji su posetili naše domaćinstvo bili su očarani prirodnim lepotama i hranom koju su probali od lokalnih proizvođača. Naše proizvode smo izlagali na brojnim sajmovima i bazarima u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu itd. Ono što nas izdvaja od drugih izlagača, jeste pekmez od kupine pripremljen po posebnoj recepturi bez koštica.

Šta turisti mogu da vide još pored vašeg domaćinstva?

„Pored posete našem domaćinstvu, gde turisti mogu da se odmore, okrepe i probaju naše slatko i vodu, kafu… U blizini se nalazi manastir Kalenić iz 15. veka, najviši vrh Gledićkih planina je Samar 922 m.“

Kakvi su Vam planovi za naredni period?

„Želimo da završimo renoviranje našeg domaćinstva. Kuća i vinski podrum su iz 1920. i neke. Želimo da sačuvamo stari način gradnje i da otvorimo naše domaćinstvo za posete. Da turisti dođu kod nas, probaju naše proizvode i provedu prijatan dan u seoskom domaćinstvu.“Ako vas put nanese u ovaj deo naše lepe Srbije svratite u Prevešt i Domaćinstvo Ivić kako biste probali domaće proizvode i uživali u prirodi. Prevešt ima i tokom zime posebnu draž, a pogotovo kad padne sneg. Tako da i u zimskim čarolijama itekako prija šolja toplog čaja, sok od kupine i kriška toplog hleba sa džemom od kajsije ili nekog drugog voća sa plantaža Prevešta.

Tekst je realizovan u okviru projekta “Turistička ruta kroz Srbiju” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija: www.balkan-turizam.net

Објављено дана Оставите коментар

Слатко од купине и сочни бисквит

– 5 јајета,
-1 шоља шећера,
-1 шоља јогурта,
-1 шоља уља,
-2 шоља брашна,
-1/2 прашка за пециво.
Када смесу разлијете у плех, купине из теглице убаците у смесу!
Пећи око 20 минута на 200C.

Објављено дана Оставите коментар

Колач са мармеладом од купине

Хрскави бисквит и мармелада од купине . . .
(слатко, посно)


Бисквит :
– 4 чаше брашна,
– 1 чаша шећера,
– 1 чаша уља,
– 1 чаша воде,
– 1 кесица прашка за пециво,
– 1 кесица ванил шећера,
– пећи на 250 С док порумени,
– сачекати да се охлади.

Премазати мармеладом од купине. По жељи додати (посни) шлаг или црну чоколаду.

Објављено дана Оставите коментар

Лешник

Језгро плода лешника садржи много витамина и хранљивих материја. Има највише витамина Б, пре свега Б5 и Б6, а богат је и фолном киселином. Витамини који су део Б групе су посебно важни, јер телу дају енергију, побољшавају концентрацију и имају позитиван утицај на цео нервни систем. Б6 је витамин који се посебно препоручује трудницама, како би се спречило појављивање депресивног стања после порођаја.

Лешници такође садрже витамине А и Е, који су добри за негу косе и коже, док је витамин Е изузетно добар за крвне судове и такође штити срце. Поред поменутих витамина, језгра лешника садржи и минерале попут цинка, магнезијума и калцијума, а богата је и омега 3 и 6 масним киселинама, које су добре за смањење лошег холестерола. Количина калијума коју садржи чак је пет процената већа од количине коју садржи друго воће. Због овог састава, лешници су једна од најважнијих енергетских намирница.


Мед је један од најтраженијих и најхрањивијих природних производа на свету.

Уље које лешник пушта у мед ће вас изненадити и освојити својом богатом, слатком, орашасти аромом и укусом.
Лешник у меду је природна посластица за јачање имунитета.

Објављено дана Оставите коментар

Дуња

Дуњу су још стари су се Грци и Римљани сматрали важним делом исхране. Последњих година, низ студија потврдио је лековито дејство овог моћног воћа.


Плод дуње је сјајан извор витамина Ц и влакана. Такође садржи мноштво других важних хранљивих материја, укључујући бакар, калијум и гвожђе. Плод садржи антиоксидансе и помаже у неутрализацији слободних радикала. Воће је богато влакнима и побољшава рад дигестивног тракта. Дуња благотворно утиче на рад срца.


Реч мармелада потиче од португалске речи за дуњу – мармело. Зато мармеладу од дуње називају и краљицом међу мармеладама. Ако сте љубитељ домаће хране сигурно ћете пожелети да пробате домаћу мармеладу из нашег домаћинства. Њихов божанствени мирис и препознатљив и ароматичан укус пружа право задовољство.


Мармелада од дуње за хладне зимске дане је непроценљива.

Објављено дана Оставите коментар

Десет разлога за шаку купина

Невероватне црне бобице за којима смо најчешће посезали као деца боравећи код баке на селу, осим освежавајућег учинка имају и велику моћ на наше здравље. Обилују витаминима и минералима, влакнима те антиоксидансима врло ефикасним у превенцији бројних болести.

  1. Купине су чак десет пута богатије антиоксидансима него парадајз или броколи, што их сврстава у топ 10 најздравијих намирница. Специфичан антиоксиданс којег садрже – елагитанин, којег нема готово ни у једној другој намирници показао се врло ефикасним у борби против рака.
  2. Ове мале бобице обилују полифенолима који помажу телу у борби са слободним радикалима те спречавају болести срца и крвних судова.
  3. Снажна љубичаста боја купина потиче од антоцијана који својом снажном антиоксидативном активношћу благотворно делује на здравље, посебно кардиоваскуларног система. Изузетно је важна његова улога у превенцији малигних болести.
  4. Захваљујући високом садржају прехрамбених влакана, купине значајно доприносе смањењу ризика од дијабетеса, болестима пробавног система попут дивертикулозе, а вредан су савезник при смањењу сувишне телесне масе.
  5. Семенке купина, осим влакана садрже и високе нивое елегичне киселине. Тај снажни антиоксиданс на различите начине бори против хроничних болести. Истраживања су показала како кување не уништава елегичну киселину па стога џемови, компоти деле ово благотворно својство са целим плодом купине.
  6. Ово моћно воће сиромашно је калоријама, али итекако богато витаминима Ц, Е, фолном киселином као и минералима калијума, мангана и магнезијума.
  7. Шака купина осигурава 8 грама прехрамбених влакана, с водећим пектином који благотворно делује на снижење нивоа холестерола.
  8. Захваљујући нутритивном саставу, купинама се приписује противупално, антибактеријско деловање на функције крвних судова.
  9. Купини припада водеће место међу бобичастим воћем по нивоу фитоестрогена, материје која има потенцијалну улогу у превенцији карцинома дојки и цервикса.
  10. У купинама се налази лутеин, најважнија природна материја за здравље људског ока. Смањује ризик од дегенерације ока и спречава развој очне мрене. Делује као филтер сунчаног светла, апсорбујући опасне УВ зраке.
Објављено дана Оставите коментар

Сируп од купине

Прелеп укус и права ризница здравља – тако се укратко може описати сок од купина. Овај напитак ће вам сигурно пробудити лепа сећања из детињства, када су нам га наше баке радо припремале. Поред њега, радо смо јели и џем направљен са истим воћем, а понекад и вино. Све ово су феноменалне домаће намирнице које су заштитници нашег здравља.

Које су добробити сока од купине

Биљка купина латинског назива Rubus слатка је и здрава природна посластица коју сви обожавамо. Хранљиве материје које она садржи су веома значајне за наш организам. Пре свега, оне обилују антиоксидансима, а добро нам је познато каква је њихова улога. Захваљујући томе, можемо рећи да је сок од купина за здравље човека веома важан. Он чисти комплетан организам од токсина. Док једемо ове бобице, ми уносимо и значајне количине бројних минерала. Тако нашем телу дајемо гвожђе, калијум и магнезијум, који су прави дар природе сакривен у купинама. Осим њих, оне су богате витамином Ц и Е, који им дају сладак и благо киселкаст укус. Ово укусно воће има и моћно антиканцерогено дејство. Све више људи се окреће природи, јер у намирницама које правимо у домаћој радиности нема никаквих адитива ни емулгатора. Зато је најбоље пити домаћи сок од купина без конзерванса и других додатака. Он ће окрепити ваше тело, ојачати имунитет и превентивно деловати код различитих болести. А, које су то бољке од којих нас овај напитак брани, сазнајте у редовима испод.

Зашто је сируп од купине добар за здравље

Одличан за крвну слику и срце
Једна чаша овог сока садржи скоро 700 мг калијума. То је феноменалан природни лек за комплетан кардиоваскуларни систем. Нарочито је препоручљиво пити сок од купине за анемију, јер се и поред калијума у њему налази гвожђе.

Јача имунитет боље од суплемената
Оно што је одбрамбеном систему вашег организма преко потребно јесу фолати. У питању је витамин Б9, који се тешко проналази у већим количинама када су намирнице у питању. Међутим, ово воће је препуно ове преко потребне материје. Чак 108 микрограма фолата налази се у једној чаши, па је сок од купина за имунитет неприкосновен и савезник доброг здравља.

Чисти организам од токсина
Ово укусно воће садржи велике количине антоцијана, јаког природног антиоксиданса. Занимљиво је како управо он даје тим бобицама карактеристичну тамну боју. Стога се може користити купинов сируп за детоксикацију целог организма, што ће спречити појаву бројних обољења.

Сјајан против упала
Витамин Ц је такође заступљен и то целих 90 мг у 2 дл овог напитка, што практично представља 100 посто дневних потреба! Помоћи ће у санирању упала, али сачуваће и еластичност коже, тетива и крвних судова.

Ублажава бол и смањује обилне менструације
Купине су природни савезник свих жена, нарочито кад су проблеми током циклуса. Тада се често могу јавити болови и грчеви који су заиста непријатни, а неретко и јака крварења. Уколико пијете овај напитак лишићете себе тих појава, јер он повољно утиче на крв, као и на саму материцу.

Елиминише дијареју и опстипацију
Сок од купина против пролива је неприкосновен у решавању овог проблема рада црева. Веома брзо хидрира цео организам и регулише рад дигестивног тракта, а већ након једне чаше овог напитка осетићете побољшање. Осим тога, ефикасан је и против затвора, као и надутости доњег дела стомака.

Јача кости и спречава остеопорозу
Већ смо споменули да ово воће садржи калцијум, а познато је како је у питању минерал који је преко потребан за раст, развој и чување коштаног ткива. Са сигурношћу можемо рећи како је овај напитак међу најбољим домаћим лековима за ову намену. Стога, слободно пијте сок од купине за здравље костију и избећи ћете остеопорозу, а ако сте претрпели лом, помоћиће вам у бржем зацељењу.

Превенција разних облика рака
Природа је пуна разних биљки које могу помоћи у заштити од канцера, али и у самом лечењу ове опаке болести. Обзиром како садржи витамин Ц, као и флавоноиде, можемо препоручити да пијете сок од купина против рака дебелог црева. Он ефикасно чисти све токсине из дигестивног тракта, а захваљујући својим антиканцерогеним својствима спречиће раст и даљи развој малигних ћелија.

Преузето са странице: http://dijetamesecevemene.com/