
– 5 јајета,
-1 шоља шећера,
-1 шоља јогурта,
-1 шоља уља,
-2 шоља брашна,
-1/2 прашка за пециво.
Када смесу разлијете у плех, купине из теглице убаците у смесу!
Пећи око 20 минута на 200C.
– 5 јајета,
-1 шоља шећера,
-1 шоља јогурта,
-1 шоља уља,
-2 шоља брашна,
-1/2 прашка за пециво.
Када смесу разлијете у плех, купине из теглице убаците у смесу!
Пећи око 20 минута на 200C.
Хрскави бисквит и мармелада од купине . . .
(слатко, посно)
Бисквит :
– 4 чаше брашна,
– 1 чаша шећера,
– 1 чаша уља,
– 1 чаша воде,
– 1 кесица прашка за пециво,
– 1 кесица ванил шећера,
– пећи на 250 С док порумени,
– сачекати да се охлади.
Премазати мармеладом од купине. По жељи додати (посни) шлаг или црну чоколаду.
Језгро плода лешника садржи много витамина и хранљивих материја. Има највише витамина Б, пре свега Б5 и Б6, а богат је и фолном киселином. Витамини који су део Б групе су посебно важни, јер телу дају енергију, побољшавају концентрацију и имају позитиван утицај на цео нервни систем. Б6 је витамин који се посебно препоручује трудницама, како би се спречило појављивање депресивног стања после порођаја.
Лешници такође садрже витамине А и Е, који су добри за негу косе и коже, док је витамин Е изузетно добар за крвне судове и такође штити срце. Поред поменутих витамина, језгра лешника садржи и минерале попут цинка, магнезијума и калцијума, а богата је и омега 3 и 6 масним киселинама, које су добре за смањење лошег холестерола. Количина калијума коју садржи чак је пет процената већа од количине коју садржи друго воће. Због овог састава, лешници су једна од најважнијих енергетских намирница.
Мед је један од најтраженијих и најхрањивијих природних производа на свету.
Уље које лешник пушта у мед ће вас изненадити и освојити својом богатом, слатком, орашасти аромом и укусом.
Лешник у меду је природна посластица за јачање имунитета.
Дуњу су још стари су се Грци и Римљани сматрали важним делом исхране. Последњих година, низ студија потврдио је лековито дејство овог моћног воћа.
Плод дуње је сјајан извор витамина Ц и влакана. Такође садржи мноштво других важних хранљивих материја, укључујући бакар, калијум и гвожђе. Плод садржи антиоксидансе и помаже у неутрализацији слободних радикала. Воће је богато влакнима и побољшава рад дигестивног тракта. Дуња благотворно утиче на рад срца.
Реч мармелада
потиче од португалске речи за дуњу – мармело. Зато мармеладу од дуње називају и краљицом међу мармеладама. Ако сте љубитељ домаће хране сигурно ћете пожелети да пробате домаћу мармеладу из нашег домаћинства. Њихов божанствени мирис и препознатљив и ароматичан укус пружа право задовољство.
Мармелада од дуње за хладне зимске дане је непроценљива.
Невероватне црне бобице за којима смо најчешће посезали као деца боравећи код баке на селу, осим освежавајућег учинка имају и велику моћ на наше здравље. Обилују витаминима и минералима, влакнима те антиоксидансима врло ефикасним у превенцији бројних болести.
Прелеп укус и права ризница здравља – тако се укратко може описати сок од купина. Овај напитак ће вам сигурно пробудити лепа сећања из детињства, када су нам га наше баке радо припремале. Поред њега, радо смо јели и џем направљен са истим воћем, а понекад и вино. Све ово су феноменалне домаће намирнице које су заштитници нашег здравља.
Које су добробити сока од купине
Биљка купина латинског назива Rubus слатка је и здрава природна посластица коју сви обожавамо. Хранљиве материје које она садржи су веома значајне за наш организам. Пре свега, оне обилују антиоксидансима, а добро нам је познато каква је њихова улога. Захваљујући томе, можемо рећи да је сок од купина за здравље човека веома важан. Он чисти комплетан организам од токсина. Док једемо ове бобице, ми уносимо и значајне количине бројних минерала. Тако нашем телу дајемо гвожђе, калијум и магнезијум, који су прави дар природе сакривен у купинама. Осим њих, оне су богате витамином Ц и Е, који им дају сладак и благо киселкаст укус. Ово укусно воће има и моћно антиканцерогено дејство. Све више људи се окреће природи, јер у намирницама које правимо у домаћој радиности нема никаквих адитива ни емулгатора. Зато је најбоље пити домаћи сок од купина без конзерванса и других додатака. Он ће окрепити ваше тело, ојачати имунитет и превентивно деловати код различитих болести. А, које су то бољке од којих нас овај напитак брани, сазнајте у редовима испод.
Зашто је сируп од купине добар за здравље
Одличан за крвну слику и срце
Једна чаша овог сока садржи скоро 700 мг калијума. То је феноменалан природни лек за комплетан кардиоваскуларни систем. Нарочито је препоручљиво пити сок од купине за анемију, јер се и поред калијума у њему налази гвожђе.
Јача имунитет боље од суплемената
Оно што је одбрамбеном систему вашег организма преко потребно јесу фолати. У питању је витамин Б9, који се тешко проналази у већим количинама када су намирнице у питању. Међутим, ово воће је препуно ове преко потребне материје. Чак 108 микрограма фолата налази се у једној чаши, па је сок од купина за имунитет неприкосновен и савезник доброг здравља.
Чисти организам од токсина
Ово укусно воће садржи велике количине антоцијана, јаког природног антиоксиданса. Занимљиво је како управо он даје тим бобицама карактеристичну тамну боју. Стога се може користити купинов сируп за детоксикацију целог организма, што ће спречити појаву бројних обољења.
Сјајан против упала
Витамин Ц је такође заступљен и то целих 90 мг у 2 дл овог напитка, што практично представља 100 посто дневних потреба! Помоћи ће у санирању упала, али сачуваће и еластичност коже, тетива и крвних судова.
Ублажава бол и смањује обилне менструације
Купине су природни савезник свих жена, нарочито кад су проблеми током циклуса. Тада се често могу јавити болови и грчеви који су заиста непријатни, а неретко и јака крварења. Уколико пијете овај напитак лишићете себе тих појава, јер он повољно утиче на крв, као и на саму материцу.
Елиминише дијареју и опстипацију
Сок од купина против пролива је неприкосновен у решавању овог проблема рада црева. Веома брзо хидрира цео организам и регулише рад дигестивног тракта, а већ након једне чаше овог напитка осетићете побољшање. Осим тога, ефикасан је и против затвора, као и надутости доњег дела стомака.
Јача кости и спречава остеопорозу
Већ смо споменули да ово воће садржи калцијум, а познато је како је у питању минерал који је преко потребан за раст, развој и чување коштаног ткива. Са сигурношћу можемо рећи како је овај напитак међу најбољим домаћим лековима за ову намену. Стога, слободно пијте сок од купине за здравље костију и избећи ћете остеопорозу, а ако сте претрпели лом, помоћиће вам у бржем зацељењу.
Превенција разних облика рака
Природа је пуна разних биљки које могу помоћи у заштити од канцера, али и у самом лечењу ове опаке болести. Обзиром како садржи витамин Ц, као и флавоноиде, можемо препоручити да пијете сок од купина против рака дебелог црева. Он ефикасно чисти све токсине из дигестивног тракта, а захваљујући својим антиканцерогеним својствима спречиће раст и даљи развој малигних ћелија.
Преузето са странице: http://dijetamesecevemene.com/