Објављено дана Оставите коментар

Domaćinstvo Ivić iz Levča

U srcu Srbije između Kragujevca, Jagodine, Kruševca i Kraljeva je Prevešt. Prevešt pripada opštini Rekovac i broji nešto manje od 100 kuća. Mesto neobičnog imena koje privlači svojom skrivenom lepotom i nudi blagodeti zdravog života i netaknutu prirodu nekada je imalo mnogo više stanovnika ali migracijama u gradove broj stanovnika se smanjio tako da je danas mesto opustelo i ima sudbinu mnogih sela Srbije. Međutim, trend oživljavanja sela i povratak korenima je sve prisutniji u poslednje vreme, tako i porodica Ivić je svom porodičnom imanju dala poseban brend i proslavila ga domaćim proizvodima organskog porekla. Iskoristili su plodove svoga kraja sa svojih plantaža kako bi nam ponudili zdravo, lepo i ukusno. Uložili su veliki trud, znanje i energiju kako bi ostvarili svoje ideje. Naravno, od ideje do realizacije- od proizvodnje do ponude proizvoda i marketinga. nije bilo ni malo lako, pogotovo kad si sam u svemu tome. Ni malo nije lako kad se u moru različite ponude koja se na tržištu plasira da se izboriš za svoj brend. Međutim korak po korak Domaćinstvo Ivić je prepoznatljivo jer se sokovi i džemovi prave bez konzervansa, aditiva i pasterizovani su, a imaju i lekovita dejstva poput sirupa od kupine jer je odličan za krvnu sliku i srce, jača imunitet, čisti organizam od toksina, deluje protiv upala, jača kosti i osteoporozu, ima antikancerogena svojstva i sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa, gvožđe, magnezijum, kalcijum, fosfor i kalijum.

„Domaćinstvo Ivić je nastalo sa idejom da proizvodimo prirodne proizvode i sačuvamo našu tradiciju. Obzirom da u porodici imamo člana alergičnog na konzervanse i aditive, ideja nam je bila da proizvodi budu bez konzervansa, aditiva, od organskog voća sa naših plantaža.Porodica Ivić se bavi uzgojem voća. U srcu Levča, na obroncima Gledićkih planina nalaze se naši voćnjaci. Najbolji deo leta je zrelo voće. Od našeg voća pripremamo ukusne džemove, osvežavajuće sokove i najlepše slatko. Koristimo recepte naših baka i oslanjamo se na tradiciju.Obzirom da ni suprug ni ja nismo imali iskustva vezano za voćarstvo, problemi su bili mnogobrojni. Od upoznavanja zemljišta, voća, obrade, berbe pa do najsitnijihh tajni prerade i pripreme proizvoda.Levač je voćarski i vinogradarski kraj, sa idealnom nadmorskom visinom za uzgoj voća. Netaknuta priroda, čist vazduh i voda je naše glavno bogatstvo. Gosti koji su posetili naše domaćinstvo bili su očarani prirodnim lepotama i hranom koju su probali od lokalnih proizvođača. Naše proizvode smo izlagali na brojnim sajmovima i bazarima u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu itd. Ono što nas izdvaja od drugih izlagača, jeste pekmez od kupine pripremljen po posebnoj recepturi bez koštica.

Šta turisti mogu da vide još pored vašeg domaćinstva?

„Pored posete našem domaćinstvu, gde turisti mogu da se odmore, okrepe i probaju naše slatko i vodu, kafu… U blizini se nalazi manastir Kalenić iz 15. veka, najviši vrh Gledićkih planina je Samar 922 m.“

Kakvi su Vam planovi za naredni period?

„Želimo da završimo renoviranje našeg domaćinstva. Kuća i vinski podrum su iz 1920. i neke. Želimo da sačuvamo stari način gradnje i da otvorimo naše domaćinstvo za posete. Da turisti dođu kod nas, probaju naše proizvode i provedu prijatan dan u seoskom domaćinstvu.“Ako vas put nanese u ovaj deo naše lepe Srbije svratite u Prevešt i Domaćinstvo Ivić kako biste probali domaće proizvode i uživali u prirodi. Prevešt ima i tokom zime posebnu draž, a pogotovo kad padne sneg. Tako da i u zimskim čarolijama itekako prija šolja toplog čaja, sok od kupine i kriška toplog hleba sa džemom od kajsije ili nekog drugog voća sa plantaža Prevešta.

Tekst je realizovan u okviru projekta “Turistička ruta kroz Srbiju” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

redakcija: www.balkan-turizam.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *